Pasaulis švenčia žindymo savaitę “Paremkite žindymą, kad planeta būtų sveikesnė”.

Štai atėjo pasaulinė žindymo savaitė ir sukruto žurnalistai skambinti. Klausimai kaip ir kiekvienais metais – sensacijų ieškojimas, pradedant nuo žindymo su implantais iki žindymo viešumoje. Tuo metu Pasaulis skelbia “Paremkite žindymą, kad planeta būtų sveikesnė”.

download

(https://waba.org.my/wbw/).

Kaip žindymas saugo planetą:

  1. Nereikia pieno mišinėlių pramonės.
  2. Nereikia buteliukų.
  3. Nereikia čiulptukų.
  4. Nereikia tūkstančių tonų pakuočių.
  5. Nereikia sterilizatorių.
  6. Nereikia jokios energijos išteklių mišinėlių ruošimui.
  7. Nereikia termosų kūdikių kelionėms;
  8. Nereikia tokios vaistų pramonės, nes žindomi vaikai ir jų mamos serga rečiau;
  9. Nereikia aibės psichoterapeutų ir kitų paslaugų, nukreiptų į vaikystės traumų gydymą;
  10. Nereikia tiek daug linksminančių prekių, pramogų pramonės, antidepresantų, alkoholio, kvaišalų ir dar daug ko nereikia, nes kūdikis priglaustas bent 8 kart per parą prie mamos kūno, užauga stabilesnės nervų sistemos, laimingesnis ir be poreikio dirgintis dirbtinės laimės piliulėmis. Mama taip pat užauga.

Lietuvoje, kaip visame Pasaulyje – kasmet žindymo vis mažiau. Nes žindymui nieko nereikia. Tik sveiko vaiko ir sveikos mamos. Žindančiai mamai nėra ką parduoti. Ekonomika nesisuka, suprantate? Todėl pagrindinė problema, mieli žurnalistai, ne auskarai speneliuose, ir ne mama žindanti viešumoje, o mišinėlių platintojų ir Lietuvos medikų duetas. Vieni remia konferencijas mainais už reklaminius panešimus, o kiti atvažiuojantys į konferencijas tik su sąlyga, jeigu bus rėmėjų dovanos ir nemokami pietūs. Tiksi firminiai laikrodžiai šeimos gydytojų kabinetuose. Krebžda firminiai tušinukai ant firminių lapelių.

Ką galime padaryti žindymui šiandien, kad planeta būtų sveikesnė? Atsakymas paprastas: įteisinti žindymo konsultanto profesiją ir jos privalomą mokymą visiems, kas susiję su kūdikių ir gimdyvių sveikatos priežiūra. Kol kas to nėra, mieli mamos ir tėčiai, todėl mokinkitės savarankiškai, nes žindymas bus tik jūsų asmeninės stiprybės reikalas. Užteks gyventi iliuzijomis, jog akušeris suteiks žindymo pagalbą. Pažiūrėkite į jų mokymo programų pavadinimus, ten net žodžio apie žindymą nėra. Gal jau laikas peržiūrėti nuostatas, kad konsultuoti apie žindymą gali bet kas? Gal jau atėjo laikas užbaigti laktacijos skatinimą kmynų arbatėlėmis, nes nepadeda – 70 proc. mamų nebežindo nuo 3 mėnesių ir net negali įvardinti, kodėl “baigėsi pienas, nors ko tik nedariau – ir kmynus gėriau, ir chalvą valgiau”.

Ne pinigų trūksta, o visų mūsų atsakingo suvokimo, kad žindymas – vertybė. Tai sritis, kuri iki šių dienų išsaugojo žmoniją tokią, kokia yra dabar. Žmogus – žinduolis. Žmogaus palikuonys tūkstančius metų buvo žindomi ir tai tęsiasi iki šių dienų. Neleiskime išsekti mamos pieno upėms! Neužtvenkime jų tam, kad suktųsi ekonominės turbinos! Sveikesnė planeta bus tada, kai bus sveikesni žmonės, kurie prevenciškai saugos sveikatą ir tausos išteklius!

Paremkite žindymą, kad planeta būtų sveikesnė!

Parengė Rasa Siudikienė, IBCLC

2020

Komentarų nėra

Palikti atsiliepimą

€0.000 Prekių